De dirigent

HARRY SCHROEVERS

Harry Schroevers (1956) is geboren en getogen in Vlissingen. Op 8-jarige leeftijd kreeg hij voor het eerst een accordeon in handen, nadat hij vanaf zijn 5e jaar had getrommeld bij de plaatselijke drumband VTV.
De eerste accordeonlessen kreeg hij van dhr. Meulmeester, een particulier muziekdocent die tevens dirigent was van de Vlissingse Accordeon Vereniging Scala.
Toen de les-capaciteiten van dhr. Meulmeester onvoldoende bleken om Harry nog meer te leren, kreeg hij vanaf zijn 12e jaar les van dhr. Lammers, een freelance muziekdocent die les gaf op diverse instrumenten.
Dhr. Lammers wist het speelniveau van Harry op dusdanige hoogte te brengen zodat hij op zijn 17e jaar toelatingsexamen kon doen op het Brabants Conservatorium te Tilburg (tegenwoordig Fontys). Na een voorbereidend theoriejaar op het conservatorium is hij in 1975 gestart aan zijn studie docent-accordeon. De lessen aan het conservatorium volgde hij bij dhr. Arie Willems, destijds DE accordeonpedagoog van Nederland. In 1979 werd deze studie met succes afgerond.
Tijdens zijn studie heeft hij deel genomen aan diverse grote concerten en concoursen. Hoogtepunt tijdens deze studie was de deelname aan de Coupe Mondeal in de plaats Lódz te Polen. Hij eindigde daar op de 13e plaats.
Al tijdens zijn studie werd hij benaderd door de toenmalig directeur van de Zeeuwse Muziekschool, dhr. Gijs Bergman, om les te komen geven in enkele regio’s van de provincie Zeeland. Dit heeft hij 39 jaar gedaan.
Inmiddels geniet hij van zijn pre-pensioen en geeft hij les aan huis. Hij probeert zijn leerlingen enthousiast te maken voor het accordeon spelen.
Hij arrangeert veel muziek voor de Zeeuwse Accordeon Vereniging “Concertina” en naast dirigeren maakt hij ook deel uit van het ensemble Encore van de vereniging.
Naast les geven, dirigeren en arrangeren beheert hij ook een eigen accordeonreparatiebedrijf, waarbij ook in- en verkoop van accordeons en verkoop van bladmuziek een onderdeel vormen.
Om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van het instrument en de muziek daarvoor, reist hij regelmatig naar Italië en Duitsland, waar hij nauwe betrekkingen heeft met accordeon-producenten.
Het gerenommeerde accordeonmerk “Pazzoli” is van zijn hand. Hij laat deze instrumenten onder zijn auspiciën maken bij twee vooraanstaande accordeonfabrieken.